Citroën C3 in de stress - THP Vti | Peugeot Citroën Opel Renault | JWA Autoservice Oud-Beijerland

Ga naar de inhoud
logo jwa autoservice
Citroën C3 gaat in de stress

Citroën C3 gaat in de stress, en geeft allemaal storingsmeldingen.

Bij dit voertuig kwam de storing op de gekste momenten opzetten. Alle controle lampjes gingen branden of knipperen met diversen foutmeldingen tot gevolg.
En soms bij het omdraaien van de sleutel bleef de motor draaien.

In overleg met de klant hebben we regelmatig met deze auto "privé" gereden om te zien wat er gebeurt en op dat moment metingen uit te voeren. Maar zoals altijd als je bij de dokter bent heb je nergens geen last meer van. Zo ook bij dit voertuig, elke keer als ik erin reed kwam de storing niet naar voren. Dat is best frusterend omdat je de storing wil meemaken.

Omdat we wel een uitdraai hadden gemaakt van de storingsmeldingen die in de diversen ECU's (computers van de auto) zaten hebben we alle storingen onder de loep genomen. Hieruit bleek dat er elke keer een communicatie stoornis is met de ABS computer.
We zijn ons toen als eerste op de bedrading en ABS unit gaan richten. Dit zag er allemaal goed uit en konden we ook niks aan merken.
Vanaf hier zijn we de kabelboom gaan volgen en tijdens het opnemen van het CANBUS signaal met de scope, wat te zien is hieronder in de filmpjes, zijn we de kabelboom aan het bewegen gegaan en elke keer als we eraan trokken zagen we een fout in het CANBUS signaal ontstaan.


Een CANBUS signaal is een digitaal signaal waarover alle boodschappen tussen de diversen computers gaan die met elkaar communiceren.

Toen we richting de voorruit kwamen werd het probleem steeds erger.Ik heb toen de hele kabelboom open gemaakt en toen kwamen we de oorzaak tegen. 2 gebroken CANBUS bedrading. Deze heb ik weer hersteld en de storingen waren over.
 


Probleem weer gevonden en opgelost. En weer een hele tevreden klant.

Conclusie, ga niet gelijk een onderdeel vervangen maar een juiste meting is enorm belangrijk om tot de oplossing te komen.

Hieronder nog 2 filmpjes van hoe een CANBUS signaal eruit hoort te zien en toen de storing erin komt wat er gebeurt.
CANBUS signaal waarin een storing komt
CANBUS signaal zoals het moet zijn
© 2024 | JWA Autoservice | Privacy | Cookiebeleid
JWA Autoservice
RDW logo
GMTO
BOVAG lid
Terug naar de inhoud